Natuurbegraafplaats Weerterland
  • Weerterland
  • Natuurbos
  • Natuurbegraven
  • Bezoek/contact
  • Veelgestelde vragen
  • Nieuws en verhalen
  • Klik om het zoekinvoerveld te openen Klik om het zoekinvoerveld te openen Zoek
  • Menu Menu
NatuurbosEen gevarieerd inheems bos in Weert
NatuurbosEen gevarieerd inheems bos in Weert
NatuurbosEen gevarieerd inheems bos in Weert

Natuurgebied de Laurabossen

Natuurbegraafplaats Weerterland ligt in Weert en maakt deel uit van het natuurgebied de Laurabossen, gelegen tussen het natuurgebied
Kruispeel en de Belgische grens. In het begin van de 19de eeuw maakte het gebied deel uit van de onontgonnen heidegronden. In de loop van de 19de eeuw werd het heidegebied als bos in ontginning gebracht en werden er wegen aangelegd. Het bos werd aangeplant voor de houtproductie om de Laura steenkoolmijn in het Zuid-Limburgse Eygelshoven te stutten. Halverwege de 20ste eeuw werd het bos in gebruik genomen als recreatiegebied voor een van de vele pensionaten die Weert rijk was.

Terug naar de oorsprong
Het terrein bestaat uit een dennenbos met glooiingen en een rijke biodiversiteit. Op Natuurbegraafplaats Weerterland brengen we het gebied terug naar een gevarieerd inheems bos. Sinds 2020 worden er inheemse gebiedseigen beplanting, zoals eiken en beuken, aangeplant. Ook wordt er een inheemse bloemenweide aangelegd dat het karakter van een besloten boskamer krijgt. De eerste omheiningen zijn al verwijderd ten gunste van het wild. Rondom Natuurbegraafplaats Weerterland zijn vruchtdragende struiken aangeplant die een ideale schuilplaats vormen voor de aanwezige dieren. Zo krijgt de natuur de kans te herstellen en een gevarieerd inheems natuurbos te worden.

Flora en fauna
Het bos van Natuurbegraafplaats Weerterland kent veel natuurlijke gebruikers en is een broedplaats voor algemeen voorkomende broedvogels en roofvogelsoorten, zoals de bosuil, ransuil en de wespendief. Ook broedt de zeldzame nachtzwaluw al enkele jaren in de Laurabossen. In de schemering laten vleermuizen zich zien. De krekels en vele vogels in het gebied zorgen voor de achtergrondmuziek. Ook zie je met regelmaat eekhoorns en is het een foerageergebied voor de das. Laat je ieder seizoen verrassen en ontdek en beleef de natuur op Natuurbegraafplaats Weerterland.

PLAN EEN BEZOEK
  • Mogelijkheid en tarieven
  • Een natuurgraf
  • Over Weerterland
  • Brochure aanvragen

Archeologische vondsten

Archeologen van RAAP hebben voorafgaand aan de aanleg van de natuurbegraafplaats een tweetal kampementen uit de middensteentijd (mesolithicum; 9.700 tot 5.300 voor Chr.) gevonden. Er zijn enkele vlijmscherpe vuurstenen afslagen en klingen (messen) in de bodem gevonden, die door mensen zijn bewerkt.

Fotogalerij

Vorige Vorige Vorige Volgende Volgende Volgende
1234567891011121314151617181920212223242526

Grenspark Kempenbroek

De Laurabossen maken deel uit van Grenspark Kempen-Broek. Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark KempenBroek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

Het KempenBroek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Op talloze manieren kan je het KempenBroek verkennen. Je kan hier niet alleen wandelen maar ook fietsen, mountainbiken, paardrijden en mennen. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in KempenBroek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.

Unesco Mens- en Biosfeergebied

Natuurbegraafplaats Weerterland maak deel uit van GrensPark Kempen-Broek. Op 5 juli 2024 officieel erkend als UNESCO Mens- en Biosfeergebied. Het is het eerste grensoverschrijdende biosfeergebied in de Benelux.

Een UNESCO’s Mens- en Biosfeerprogramma (Man and the Biosphere, MAB) richt zich op het bevorderen van een duurzame relatie tussen mens en natuur. Biosfeergebieden dienen als proeftuinen voor duurzame ontwikkeling, waarbij natuurbehoud, economische ontwikkeling en educatie hand in hand gaan.

Voor meer informatie klik hier.

‘Unesco Mens &Biosfeergebieden zijn regio’s
waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat.’

Nederlandse Unesco Commissie

Twee kampementen uit de middensteentijd (mesolithicum; 9.700 tot 5.300 voor Chr.)

Er zijn enkele vlijmscherpe vuurstenen afslagen en klingen (messen) in de bodem gevonden, die door mensen zijn bewerkt. Vier getoonde vondsten zijn vuurstenen afslagen. Twee fragmenten van vuurstenen klingen zijn linksonder afgebeeld. Vuurstenknollen komen in de omgeving van Weert van nature niet of nauwelijks aan het oppervlak voor. De mensen die hier het kampement gehad hebben, haalden de grote vuursteenknollen misschien uit grindlagen het Maasdal. De vuursteenbrokken werden hier dan systematisch verder bewerkt tot diverse werktuigen zoals klingen (messen), schrabbers om dierenhuiden mee te bewerken of pijlspitsen voor de jacht. Landbouw bestond in het mesolithicum nog niet, mensen leefden van het verzamelen van eetbare delen van planten, jacht en visvangst: het waren jager-verzamelaars.

De vuurstenen artefacten van het kampement zijn bij het zeven van zand uit boorkernen gevonden. Omdat het kampement maximaal zo’n 12 meter indoorsnede is, konden de meeste vondsten in de bodem blijven zitten: een opgraving van de vindplaats is niet uitgevoerd. De grond is op de plek van het kampement geheel ongeroerd. Daardoor zijn de vondsten niet door landbouwwerkzaamheden verspreid geraakt, wat bij de meeste kampementen in Limburg wel het geval is. Het is een bijzonder goed bewaarde vindplaats.

MEEST GELEZEN

Plan een bezoek
Mogelijkheid en tarieven
Een natuurgraf
Over Weerterland
Brochure aanvragen

Contact Team Natuurbegraafplaats Weerterland

INFORMATIECENTRUM
Nieuwe Markt 2A in Weert
T. 0495 – 53 90 09
E. contact@natuurbegraafplaatsweerterland.nl

Volg ons op Instagram

Instagram-1 Instagram-1
© Copyright - Natuurbegraafplaats Weerterland
Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde