
Contact Team Natuurbegraafplaats Weerterland
INFORMATIECENTRUM
Nieuwe Markt 2A in Weert
T. 0495 – 53 90 09
E. contact@natuurbegraafplaatsweerterland.nl
Parkeerplaats
Je kunt de begraafplaats bereiken via de Heihuisweg in Weert. Gelijk bij de ingang is er parkeergelegenheid voor xxx auto’s. Van hieruit kun je, via de aangegeven paden, alle verschillende terreinen bewandelen.
Heidepad
Via het heidepad laveer je door het pas aangelegde heidelandschap met een oppervlak van XX m2. In augustus en september kleurt het gebied prachtige paarse van de aanwezige heideplanten. Maar er is door het jaar meer te zien dan dat alleen. Het herbergt zandige plekken, kruidige stukken, heideakkertjes, jeneverbesstruwelen, vennen en bos.
Larikspad
De Lork of Lariks is het enige coniferengeslacht in West-Europa, waarvan de bomen hun naalden in de winter verliezen. In het najaar verrast deze boom je met de fel oranjegeel tot goudgele herfstverkleuring.
Dennepad
De Pinus Sylvestris of Grove den behoort tot de naaldbomen. Vroeger werden deze bomen mastbomen of pijnbomen genoemd. De soort kan een hoogte bereiken van 25–40 m. Oudere bomen hebben een schermvormige kroon en een hoge stam. De onderste takken zijn afgestorven en zitten deels nog aan de stam vast. Op oudere leeftijd wordt er een ruwe, plaatvormige schors gevormd. De plaatjes van de schors zijn vrij klein. In de 20e eeuw zijn hier veel grove dennenbomen aangeplant om te voorzien in de behoefte aan mijnhout.
Eikepad
De zomereik (Quercus robur) is een oer-Hollandse boom. De boom laat zich in de zomer duidelijk zien met bronskleurige nieuwe bladeren die daarna intens groen worden. Het blad van de Quercus robur is gelobd en voelt leerachtig aan.
Berkenpad
De Betula of Berkenboom is een sterke boom die goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden kan. De berkenboom is dan ook extreem winterhard. De boom stelt weinig eisen aan zijn omgeving, maar groeit bij voorkeur in moerassige streken. Kenmerkend is het in horizontale banden afbladderen van de bast op de stam bij sommige soorten. De nieuwe bast kan dan variërend per soort wit, of zoals bij de meeste soorten bruin zijn. De mannelijke Berk draagt voor de winter al gele, hangende rupsvormige katjes.
Hulstpad
De hulst is te herkennen aan zijn leerachtige getande bladeren die zijn voorzien van stekels. Het iseen sterke, bladhoudende boom die niet snel groeit en kan wel tot 10 meter hoog worden. De hulstboom is winterhard en krijgt in de herfst oranjerode bessen.
Hoe vind je een natuurgraf terug?
Elke natuurgraf is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je exact naar de plek wordt geleid. Uiteraard kun je een natuurgraf ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.